Vicevi i Plavuse

Monday, November 09, 2009

This is it

Jucer uvecer sam ga konacno vidio, film "This is it" od Michal Jackson-a. Sjecate li se sa kojom pompoznoscu je najavljivan u medijima dolazak filma krajem rujna. Biti ce prikazivan sam dva tjedna i vec u cijelom svijetu svi stoje u ogromnim redovima da bi si obezbijedili karte za ovaj jedinstveni spektakl. Pozurite i vi da si osigurate prisustvo ovom povijesnom dogadjaju. Jucer sam dosao u kino sat vremena prije pocetka predstave. Dobio sam karte bez ikakvog problema i bez cekanja u redu; ispred mene su bile dvije, tri osobe koje su kupovale karte za jedan drugi film jer se radilo o kinu s vise sala. Vec kod najave filma sam shvatio da je nacin bombastican i da je cilj taj da se stvori atmosfera koja ce pomoci prodaji filma. Koji je smisao ograniciti trajanje na samo dva tjedna? Mislim da je plan da se odmah iza toga krene sa prodajom DVD-a. Sigurnio ce svi fan-ovi MJ-a htjeti imati u svojoj kolekciji taj DVD da bi ga mogli bezbrojno puta ponovo pogledati.

Sto se samog filma tice, vidio sam ono o cemu se prica i ono sto sam ocekivao.Dokumentarac sa snimkama brojeva koju su trebali biti izvedeni na svjetskoj turneji, koja na zalost nikada nece biti odrzana onako kako je zamisljena (prica se da bi ipak mogla biti postavljena). Ugodjaj u sali, koja je bila jako lijepa i sto je jako vazno jako dobra sa akusticne strane, je bio topal, pomalo tuzan. Dob posjetitelja je varirala od teenager-a do umirovljenika i Michael-ova muzika nas je sve dobro raspolozila, ali nam je dala i odredjenu dozu nostalgije: njega vise nema medju nama. Na kraju filma je krenuo i spontani pljesak publike, a i po koja suza se spustila po tuznim licima. U filmu se vidi koliko je Jackson njezna i draga osoba, ali isto tako i veliki profesionalac, vrlo zahtjevan, koji zeli da njegova izvedba bude vrhunska i koji tome posvecuje i zadnji atom snage koji ima na raspolaganje. Izvedba pjesme "Human nature", iako manje vizuelno spektakolarna od drugih, mi je izazvala suze u ocima.

Ne znam koliko u tracevima o njegovom privatnom zivotu ima istine ili se radi o pricama zavidnih ljudi kojima je ova pop zvijezda bila trn u oku, ali moram reci da mi je doista tesko zamisliti ovako velikog umjetnika u odredjenim sumnjivim situacijama, iako sam odavno naucio da se u zivotu nicemu ne treba previse iznenaditi. Ja sam obozavaoc, veliki fan MJ-a i mislim da je on jedan od najvecih pop umjetnik svih vremena i siguran sam da ce se njegova glazba slusati i za dvadeset, pedeset godina i da ce i tada uzbudjivati ljude jer je univerzalna i kreirana sa srcem.