Vicevi i Plavuse

Monday, April 13, 2015

Povratak

U zadnje vrijeme se događaju određene stvari u mom životu koje su mi dale brige; sa financijske točke gledišta, a i privatne. U vezi s onim prvim, nije problem da mi nedostaje novaca; naprotiv, imam ih viška (vjerojtno se većina vas čudi ovakvoj izjavi koja je pomalo neuobičajena). Problem je što, iz čiste lijenosti, nisam napravio jednu stvar koju sam trebao prije par godina i sada mi se to razbijao u glavu. S druge strane obiteljski problemi, koji mogu biti viđeni kao takvi, a i ne moraju. Baš je tu kvaka, jer ja vidim stanje na drugi način u odnosu na kako to gledaju moji bližnji. Tako sam bio u nekoj laganoj depresiji od konca prošle godine i gotovo odlučio da neću više ništa pisati po mojim dnevnicima. Koga zanima što ja švrljam. Po statistikama vidim samo par posjetilaca na dan. Ali kao i sve stvari, probudiš se jedno jutro i vidiš da se planeta i dalje okreće oko svoje osi, sunce je izašlo kada je to bilo za očekivati, a i zalazak se očekuje u redovno vrijeme. Neki bi rekli: udri brigu na veselje, pa da poslušam taj stari savjet. I ne zaboravite, one narodne su uvijek istinite.

Ponedjeljak ujutro. Dva strastvena zaljubljenika u klađenje sjede za stolom na pločniku ispred jednog bara na periferiji Zagreba. Na stolu dvije kave, jedna mineralna voda i jedan tonik. U pepeljari se već stvorila hrpica popušenih i ugašenih cigareta. S dosadom promatraju prolaznike koji idu gore dole po pločniku. Malo veću pažnju im izaziva jedan mlada djevojka u mini suknji koja hodajući razgovara na mobitel. Jedan od njih, nakon što je otpio gutljaj mineralne vode, kaže drugome.
- Groznao. Mrzim ponedjeljak. Nema čovjek na što da se kladi i da očekuje ishod.
- Ja sam jutros prošao kod doktora i odnio stolicu na pregled. Sada očekujem rezultat.

Mujo se prijavio na televizijski kviz i nekim čudom, uz pokoju pomoć, došao do konačnog pitanja. Voditelj, nakon hvalospjeva upućenih ovom nadarenom natjecatelju koji je briljantno preskočio sve prepreke, vadi zadnje pitanje. Koja ptica ne gradi vlastito gnijezdo: golub, vrabac ili kukavica? Nagrada je milijun konvertibilnih maraka. Muji je na rasplaganju ostala još jedna pomoć; zove prijatelja Hasu. Haso, nakon dužeg razmišljanja, u zadnjoj sekundi prije isteka vremena, sugerira: kukavica! Mujo potvrđuje odgovor i osvaja novac. Veselje do neba. U studiju svi skaču na noge i skandiraju: Mujo, Mujo... Na kraju ga iznose na rukama na ulicu. Nakon što su prošla dva dana u slavi i piću, Mujo zove Hasu u gostionicu da ga počasti s ručkom.
- Ma Haso, kako si znao točan odgovor?
- Pa razmišljao sam malo i onda se sjetim: pa ako živi u satu, ne treba joj gnijezdo.

U sjedište jedne od najvećih švicarskih banaka USB, na obali ciriškog jezera,  ulazi starija gospođa oronulog izgleda i traži od jednog zaposlenog da je odvede do predsjednika banke jer želi otvoriti račun kod njih. Ovaj odbija, ali kada starica otvori torbu punu gotovine, švicarskih franaka, eura i američkih dolara, pristane da je odvede do glavnog čovjeka. Nakon predstavljanja, gospođa istrese na stol sadržaj torbe i nakon kratkotrajnog brojanja, sve novčanice su bile velikog nominalnog iznosa, ispostavi se da se radi o iznosu od ekvivalentnih 400.000 franaka. Direktor u nevjerici pita odakle joj toliki novac, a ona mu objašnjava da je strastveni kockar i da su to sve novci koje je zaradila na klađenju. U jednom trenutku, kao da joj je sinula neka ideja, njeno lice se razveseli i podmladi i ona kaže direktoru:
- Evo, kladim se s vama da imate kockasta jaja. Recimo da stavimo na stol u to ime 50.000 franaka?
Šokiran, čovjek gleda staricu i razmišlja o lako zarađenom novcu.
- Prihvatam okladu i tvrdim da moja jaja nisu kvadratna.
Budući se radi o značajnoj količini novca, starija gospođa će sutra u 10 doći u ured sa svojim advokatom koji će kontrolirati korektnost oklade. Diretor se složi. Kada je došao kući, potajno je otišao u kupaonicu da prekontrolira kako stoje stvari u ogledalu. Nije bilo nikakve sumnje, njegove stvari su bile oble, prema tome nije mogao izgubiti okladu. Sutradan, točno u dogovoreno vrijeme, starica se nalazi u uredu glavnog čovjeka banke u pratnji svog advokata. Još jedanput su bili ponovljeni uvjeti i zatim je direktor spustio hlače. Starica se primaknula i pitala da li može provjeriti na dodir da nisu kvadratna, na što je direktor pristao. Dok je starica provjeravala oblik, predsjednik je primjetio da je advokat poprimio neutješni oblik lica i da je počeo glavom udarati od stol za kojim je sjedio. Upita gospođu:
- Zašto vaš advokat udara glavom od stol?
- Pa valjda zato što sam se jutros s njim okladila u 150.000 franaka da ću danas držati obiteljske dragulje predsjednika USB-a u rukama.